Aanbod

Trainingen Pallas '67

Sinds 2006 trainen we op de toen nieuw aangelegde kunststofatletiekbaan van het sportcentrum De Bongerd. Sinds 2016 hebben we hier ook een clubhuis. Het merendeel van de trainingen begint dan ook hier. Denk je over trainen bij Pallas '67? Neem contact op met de trainer en kom dan 4 keer vrijblijvend meetrainen. Neem ook even de tijd om de onderstaande veiligheids- en baanregels door te nemen.

Trainingsrooster
Trainingsgroepen
Trainingslocaties
Veiligheid en baanregels

Trainingsrooster

Dag / Tijd Groep (Start)locatie Trainer(s)
Maandag
16.45 - 17.45 Mini-pupillen Baan Diede Wit Jippe Mietus
C-pupillen Baan Mirjam Broekmeijer
B-pupillen Baan Michel Kooyman
A-pupillen meisjes 1ejaars Baan Arnold Kraakman
A-pupillen meisjes 2ejaars Baan Linda van de Lagemaat
A-pupillen jongens 1ejaars Baan Ruud Haver
A-pupillen jongens 2ejaars Baan Patrick Beukers
18.00 - 19.30 D-junioren Baan Kadia Diedhiou Ruud Haver Patrick Beukers Marina van der Zee
18.00 - 19.45 C-junioren Baan Arjen Schots Nynke Groendijk/ Rik Hoevers
AB-junioren Baan Jan Willem vd Hek Nynke Groendijk/ Rik Hoevers
20.30 - 21.00 Conditietraining (HIIT) Baan Welmoed Soepboer
Dinsdag
19.00 - 20.30 Basisgroep Baan Mariska de Haan Ali Kir
Middengroep (vroeg) Baan Lydia de Haer
Wedstrijdgroep (<15 km) Baan Jeroen Zeinstra
Lange-afstandgroep (>15 km) Baan Arjen van Druten
Technische groep Baan Neeltje van Hulten
20.30 - 22.00 Middengroep (laat) Baan Arie Cuppen
Woensdag
09.30 - 10.30 Duurloopgroep Coörd.: Marion Bogers
16.45 - 17.45 Mini-pupillen Baan Paulien Adamse
C-pupillen Baan Erwin Thimister
B-pupillen Baan Patrick Smit
A-pupillen meisjes 1ejaars Baan Welmoed Soepboer
A-pupillen meisjes 2ejaars Baan Janine van Hofwegen
A-pupillen jongens 1ejaars Baan Rik Hoevers
A-pupillen jongens 2ejaars Baan Ruud Haver
18.00 - 19.30 D-junioren Baan Caroline Groot Janine van Hofweegen Egon Hofstad Marina van der Zee
18.00 - 19.45 C-junioren Baan Arjen Schots Nynke Groendijk/ Jos de Wit
AB-junioren Baan Jan Willem vd Hek Nynke Groendijk/ Jos de Wit
Donderdag
16.45 - 17.45 Autistentrainingsgroep Baan Arnold Kraakman Kayleigh de Graaf Jippe Mietus
19.00 - 20.30 ABC-junioren Baan Jan Willem vd Hek
Basisgroep Baan Marcel Baatsen
Middengroep (vroeg) Baan Marcel Baatsen
Wedstrijdgroep (<15 km) Baan Jeroen Zeinstra
Lange-afstandgroep (>15 km) Baan Hans Wilmink
Technische groep Baan Welmoed Soepboer
20.00 - 21.30 Instaptraining Baan Arie Cuppen Moussa Kallo
20.30 - 22.00 Conditietraining (bootcamp) Baan Welmoed Soepboer
Middengroep (laat) Baan Arie Cuppen
Zaterdag
09.30 - 10.45 Bosgroep Start Scheidingslaan Dine Volker Maruschka van Marle
09.30 - 11.00 AB-pupillen bos Campus/Hondenveldje Nienke Brouwer
10.00 - 11.30 CD-junioren bos Arboretum Patrick Beukers
10.00 - 11.15 Wedstrijdgroep fartlek Start Scheidingslaan Jeroen Zeinstra
Zondag
09.30 - 11.00 Lange-afstandgroep duurloop Baan Coörd.: Frederike Sieders
Middengroep duurloop Baan Coörd.: Jaap Immerzeel

Trainingsgroepen

Pupillengroepen.

Atletiektraining kan beginnen vanaf ongeveer 6 jaar. Wij geven onze jeugd de mogelijkheid om samen met leeftijdsgenoten lekker te bewegen en plezier te hebben. Wij besteden zowel aandacht aan de drie kernwoorden van de atletiek: lopen, springen en werpen als de vier kernwoorden waar een kind behoefte aan heeft: spelen, leren, presteren en erkenning.

Bij pupillen werken wij in spelvorm met veel variatie en estafettevormen. Verder is het belangrijk dat alle kinderen uitzicht hebben op succes, wat uitdrukkelijk niet gelijk staat aan prestaties. Wij stimuleren dat kinderen meedoen met wedstrijden, waarbij het belangrijk is dat kinderen met hun eigen mogelijkheden hun best doen en proberen zichzelf te verbeteren. Het ondersteunen van clubgenootjes is daarbij minstens zo belangrijk als het zelf goed presteren.


ASS-groep.

De atletiekgroep is bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 17 jaar met een vorm van autisme (niet in combinatie met een verstandelijke beperking) die het leuk lijken om te sporten. De trainingen zijn op donderdagmiddag van 16:45 tot 17:45 uur. We trainen buiten op de atletiekbaan van sportcomplex De Bongerd in Wageningen.

De trainingen zijn afgestemd op kinderen met autisme. De groepen zijn klein. Er kunnen maximaal 10 kinderen meedoen in één groep. Er is veel persoonlijke begeleiding. De trainingen worden gegeven door minimaal 2 atletiektrainers. Zo kan er veel individuele aandacht gegeven worden. Daarnaast is er iemand aanwezig voor pedagogische ondersteuning. Verder wordt gestreefd naar structuur, voorspelbaarheid, duidelijkheid en rust in de trainingen.

Het uitgangspunt is dat de kinderen plezier hebben en in een veilige omgeving kunnen sporten. Daarnaast zal er ook aandacht besteed worden aan sociale vaardigheden, zoals winnen en verliezen, spelregels, samenwerken en respect voor elkaar.


Juniorengroepen.

De juniorentrainingen beginnen in het jaar dat je 12 wordt. Je wordt senior in het jaar dat je 19 wordt. PM

Instapgroep hardlopen.

Een paar keer per jaar organiseren we een ‘instapgroep’ hardlopen. In 12 trainingen werken we dan toe naar een 5-kilometerloop in de buurt van Wageningen. Onder leiding van een ervaren en deskundige trainer zul je ontdekken dat hardlopen de ideale sport is voor jou!

Hardlopen is gezond en ontspannend; je geniet van het buiten zijn, en het is veel gemakkelijker vol te houden dan je denkt. Bovendien heeft onze atletiekvereniging de kennis in huis om je op een verantwoorde en op een prettige wijze te motiveren om aan sport te doen. Ervaring leert dat het in een groep beginnen met hardlopen een zeer goede stimulans is en dat onze instaptrainingen als prettig en doeltreffend worden ervaren.

Als er weer een instapgroep van start gaat, dan staat dat op de homepage van deze website. Daar staan dan alle details die je moet weten, onder andere hoe je kunt aanmelden.


Basisgroep hardlopen.

De basisgroep is een gezellig allegaartje van verschillende mensen. Je kunt hier terecht als (absolute) beginner, die voor het eerst (weer) wil gaan lopen en niet mee wil of kan doen aan de instapgroepen. Je loopt gewoon lekker regelmatig een keertje mee, zonder jezelf te hoeven vastpinnen aan concrete doelen.

Maar de groep is ook bedoeld voor huidige Palleten, die door ziekte, blessure, of om wat voor een reden dan ook, een tijdje uit de roulatie zijn geweest en weer rustig aan willen opbouwen om uiteindelijk weer terug te gaan naar de oude groep. En zo kunnen ook beginnende lopers met al wat meer ervaring, die bijvoorbeeld al een instapcursus achter de rug hebben, deze basisgroep gebruiken als ‘springplank’.

In de trainingen spelen naast het lopen zelf, ook randvoorwaarden voor deze sport een relatief belangrijke rol. Krachttraining van met name de rompspieren en looptechniekscholing zijn net zo basaal als het maken van kilometers. Doelen in overleg met de loper en de trainer, maar in principe zal het niveau van de basisgroep altijd zo zijn, dat een beginnende loper direct kan meedoen. De training is op dinsdag en donderdag.


Middengroepen hardlopen.

De trainingen van de middengroepen zijn gericht op verhoging van snelheid en uithoudingsvermogen, vooral voor afstanden tot 21 km. In de trainingen worden ook (kracht)oefeningen gedaan en looptechniekscholing. Trainingen zijn op dinsdag en op donderdag. Op beide dagen is er een groep die om 19:00 start en een groep die om 20:30 start.

Er worden in de groep geen eisen gesteld als het gaat om prestaties, maar wel als het gaat om de motivatie van de deelnemers. Je wilt minimaal één keer per week op de baan trainen (op dinsdag en/of op donderdag) en één keer in het weekend, bij de Bosgroep of zelf volgens trainingsschema. Je kunt een half uur achter elkaar lopen.


Wedstrijdgroep middenlange afstand.

Deze groep is bedoeld voor mensen die minimaal 3 keer per week hardlopen, waarvan minimaal 1 duurloop. Je doet regelmatig mee aan baan-, weg- of trailwedstrijden, van 800m tot de marathon. Je moet de warming-up en het intensieve trainingsprogramma kunnen volhouden (hoge belastbaarheid). De gezamenlijke trainingen zijn op dinsdag en donderdag, 19 – 20.30 uur. In het weekend train je zelf volgens trainingsschema.

We trainen naar drie pieken: januari; mei-juni; september. We trainen met persoonlijke schema’s, waardoor het programma op een trainingsavond kan verschillen tussen lopers. De trainingen op dinsdag zijn baantrainingen met veel extensieve en intensieve intervallen. De warming-up op dinsdag is vaan gezamenlijk met de technische- en sprintgroep. Op donderdag trainen we buiten de baan (start vanaf de baan), met een duurloop en soms een lichte fartlek. Aanvullend op deze training is de fartlektraining in het bos op zaterdagochtend. Deze training staat ook open voor lopers van andere (Pallas)groepen.


Wedstrijdgroep lange afstand.

De groep is bedoeld voor mensen die minimaal 3 keer per week hardlopen. Je doet af en toe mee aan een wegwedstrijd van 10 km of langer, een lange cross of trail. Je bent in staat om 1,5 uur te lopen in een tempo van tenminste 10-11 km per uur.

Er wordt getraind naar twee pieken, het voorjaar (april) en het najaar (oktober). Veelal gaat het dan om een marathon, maar dat mag ook een halve marathon of een 15 km wedstrijd zijn. De trainingen op dinsdag en donderdag (19.00-20.30 uur) zijn intervaltrainingen met een kern van circa 60 minuten. Met inlopen en coolingdown komen deze trainingen uit op circa 1,5 uur. De intervaltrainingen zijn meestal in directe omgeving (bos, fietspaden, een rustige wijk, heuvels) of op de baan. Aanvullend op deze training is de training van de langeduurloopgroep op zondag.


Bosgroep.

In deze training wordt in een ontspannen sfeer aan de conditie gewerkt. De training is gericht op recreanten die gewoon lekker een stukje willen hardlopen in de mooie bossen van Wageningen.

De training begint altijd met een stukje inlopen, daarna worden er oefeningen gedaan. De oefeningen zijn belangrijk, want om mensen goed te laten bewegen is het belangrijk om in de training het hele lichaam te gebruiken. Daarna wordt er loopscholing gedaan en tenslotte wordt er een tempoloop gedaan van 15 tot 20 minuten.

De Bosgroep traint elke zaterdagochtend om 10 uur. En ook belangrijk: na afloop is er altijd koffie met koek. Pallas ’67 heeft een apart, gereduceerd tarief voor Palleten die uitsluitend in het bos trainen (zonder baantraining).


Fartlek.

De training is bedoeld voor serieus trainende wedstrijdgerichte atleten als een aanvulling op baantraining en duurlopen. De meerwaarde van zo’n gezamenlijke bostraining ligt in de mogelijkheid om met iemand van gelijk niveau de tempo’s samen te kunnen lopen, maar zeker ook in de gezelligheid van de groep. In de groep lopen Palleten en enkele (sub)toppers samen.

De fartlek training is een combinatie van extensieve duurtempo’s, heuvelwerk en duurvermogen. Deze training is voor iedereen die op ontspannen en gezellige wijze, maar serieus en gedisciplineerd traint op de middenlange en lange afstand. Het is wel de bedoeling dat je met een zekere regelmaat gaat komen en het wordt dan ook gewaardeerd als je afbelt/mailt als je niet kunt. Train je volgens een schema van jouw eigen trainer, dan is enig overleg met hem/haar noodzakelijk, omdat het belangrijk is dat in deze training iedereen zoveel mogelijk samen kan doen.

De training is op zaterdagmorgen van 10.00 tot 11.15 uur, start bij de Scheidingslaan (Wageningse Berg).


Lange duurloopgroep.

Deze groep traint voor een bepaald doel (wedstrijd) getraind. Dit doel spreken we gezamenlijk af. Het trainingsschema staat op deze website. Je moet er van uit gaan dat je minimaal anderhalf uur kunt lopen in een tempo van 12 km per uur (afhankelijk van de trainingsbelasting).

De duurlopen starten op zondagochtend vanaf de Bongerd (vertrek stipt op 09:30!).


Technische- en Sprintgroep.

In deze trainingsgroep trainen we bijna alle atletiekonderdelen, van discuswerpen tot hoogspringen. De enige limitatie is dat we op de baan nooit verder lopen dan 400m, behalve bij het inlopen!

We trainen 2 keer in de week, op dinsdag en donderdag van 19 tot 20.30 uur. In principe komt 1 keer per week een springonderdeel aan bod en 1 keer een werponderdeel. Verder is er een sprintprogramma dat aan te passen is aan je eigen niveau.

In de winter trainen we meer op kracht en (sprint)duurvermogen en in de zomer komen snelheid en techniek voornamelijk aan bod. In alle tijden van het jaar trainen we ‘beweeglijkheid’.

De training staat open voor mensen van alle leeftijden en niveaus.


Conditietraining - Bootcamp.

Het Pallasbootcamp is een algehele conditietraining, je traint kracht, lenigheid, explosiviteit en duurvermogen, maar dan niet in de sportschool, maar lekker buiten!

We maken gebruik van de elementen op en rondom de atletiekbaan. Dus circuittraining met bijvoorbeeld medicinballen, gewichtjes en stabiliteitsoefeningen, hindernisbanen, sprintjes op de atletiekbaan, een loopoefening op het veld, oefeningen en tijgeren door de zandbak.. Het is van alles wat, op verschillende plekken op de baan.

De training is afwisselend, maar wel opbouwend: de oefeningen zijn geschikt voor beginnende sportievelingen tot regelmatige sporters. Het bootcamp is voor meer gevorderde atleten te beschouwen als aanvulling op de training en voor beginnende sporters als goede allroundtraining.


Conditietraining - HIIT.

Tabatha-intervallen zijn een bekend voorbeeld van hoge intensiteit intervaltraining (HIIT). Je voert bepaalde oefeningen gedurende 20 seconden op zeer hoge intensiteit uit, met daarna telkens 10 seconden rust. Vaak bestaat een training uit acht intervallen van vier minuten. Er zijn ook andere vormen en die gaan we allemaal uitproberen. De trainingen zullen variëren in opbouw en oefeningen.

Je kunt de intervallen doen op een hometrainer of als sprinttraining, maar wij doen dit met cardio- en krachtoefeningen. Naast ons eigen lichaam(sgewicht), maken we ook gebruik van medicinballen, gewichtjes, kettlebells, bankjes en andere voorwerpen om de trainingen afwisselend te laten zijn en op een andere manier je spieren te trainen.

De training is geschikt voor mensen die al langere tijd trainen. Bijvoorbeeld bij bootcamp, in de sportschool of hardloop- of technische training bij Pallas. Geïnteresseerden die nog niet lid zijn, wordt vriendelijk gevraagd eerst ervaring met de oefeningen op te doen bij de technische training (dinsdag- en donderdag van 19.00-20.30) of bootcampgroep op donderdag om 20.30-22 uur.

De training vindt plaats vanaf 20.30 u op maandagavond. De locatie is voor het Werfgebouw bij de blauwe baan. Omdat er geen training is op de baan, zullen de lampen op de baan niet aan staan.

Trainingslocaties

 • Atletiekbaan: Bornsesteeg 2, Wageningen. Fietsers parkeren bij het clubhuis (fiets hierbij niet over het terras van het sportcentrum, maar achterlangs de sporthallen en de tennisvereniging) of voor de ingang van de sporthallen van de Bongerd. Parkeren met de auto kan ook voor het sportcentrum. Bij wedstrijden graag de auto parkeren op de campus, dit is vaak ook sneller (volg campus Wageningen UR, gebouw D).
 • Bosgroep volwassen en fartlektraining: einde Scheidingslaan, Wageningen.
 • Bostraining pupillen: op de campus, met start voor de sporthallen van de Bongerd, of in het bos, start bij het Hondenveldje aan de Zoomweg, Wageningen.
 • Bostraining junioren: PM

Veiligheidsplan en baanregels

Veiligheid op en rondom de baan

De trainers bij Pallas '67 hebben zich geconformeerd aan het veiligheidsplan van de vereniging. Jij draagt ook bij aan de veiligheid, deelname aan de training is op eigen risico. Respecteer de onderstaande baanregels en regels voor trainingen van de baan af of bostrainingen!

Mocht er toch wat gebeuren: in het clubhuis en het werfgebouw is een EHBO-set aanwezig. In het clubhuis en de concierges van de Bongerd is een telefoon. Het is bovendien handig om te weten dat bij de conciërges van De Bongerd een AED-uitrusting aanwezig is. Ook EHBO en koelijs is daar voorhanden.

Baanregels

Voor gebruik van de atletiekbaan gelden regels. Wij hebben deze baanregels in overleg met de Bongerd en met w.a.v. Tartlétos opgesteld. Palleten horen de regels te respecteren. Wijs ook anderen op de regels. Deze zijn nodig voor de bevordering van sociale en fysieke veiligheid. Bij herhaaldelijk overtreden neemt het bestuur maatregelen. De regels zijn als volgt:

Algemeen

 • Respecteer de eigendommen van de Bongerd, a.v. Pallas '67 en w.a.v. Tartlétos. Meld het als zaken kapot zijn, zeker als het onveilig is.
 • Houd ook rekening met anderen: maak gebruik van de toiletten in de Bongerd of het clubhuis (wildplassen verboden), vermijd rochelen en spugen op de baan of het veld en rook niet langs de baan.
 • Atleten die buiten de trainingstijden gebruik willen maken van baan of veld, moeten zich melden bij de receptie van De Bongerd. Gebruik van baan of veld is alleen mogelijk als daar geen andere activiteiten plaatsvinden of daarover positieve afstemming is geweest.
 • Het is de bedoeling dat je meetraint met jouw trainer tijdens de verenigingstrainingstijden van a.v. Pallas '67 en/of w.a.v. Tartlétos. Vermijd het trainen buiten trainingstijden van jouw groep. 'Wildlopers, -springers of -werpers' dragen bij aan de sociale- en fysieke onveiligheid van de dan trainende groepen.
 • Let te allen tijde op de veiligheid: vermijd het doorkruisen van andere groepen, kijk om je heen bij oversteken van baan en veld (let op die sprinters en werpers, het kan hard en ver gaan). Als je sterk snelheid moet minderen in je baan, kijk goed uit en stap eventueel uit naar het veld of naar een andere baan.

Gebruik rondebaan

 • Gebruik banen:
  Baan 1 en 2: Loopprogramma's lange afstand en sprint. Iedereen, ongeacht snelheid, mag lopen in baan 1. Baan 2 vrijhouden voor inhalen. Alleen naast elkaar lopen bij inhalen. N.B. Bij extreme drukte en gevaarlijke snelheidsverschillen tussen groepen kunnen trainers onderling afspraken maken over het gebruik van de banen.
  Baan 3 en 4: Intervalpauzes, seriepauzes, et cetera. Eventueel in- en uitlopen tijdens momenten dat veld en baan 1 en 2 in gebruik zijn.
  Baan 5 en 6: Loopscholing, sprint, horden, oefeningen, et cetera.
 • Loopscholing en korte sprint-/hordenoefeningen zijn bij uitzondering 'met de klok mee' toegestaan (op buitenste banen). Verder uitsluitend 'tegen de klok in' op de rondebaan lopen.
 • Tijdens de atletiektrainingen hebben rondebaangebruikers altijd voorrang boven de mensen die de baan kruisen.

Gebruik veld

 • Werpnummers hebben voorrang bij het gebruik van het middenveld. Gebruik door andere atleten alleen in overleg met de werptrainer.
 • Inlopen en uitlopen zo veel mogelijk op het gras (mits geen werpers actief zijn).
 • Putten in het veld na kogelslingeren zoveel mogelijk opvullen met spitvork of opvullen met zand.

Gebruik (pols)hoogspring-, zand- en kogelbakken

 • (Pols)hoogspringmatten na gebruik afdekken met hoes. Huisjes terugschuiven.
 • Zand, na gebruik zandbakken, zoveel mogelijk terugvegen. Zeilen terug leggen.
 • Sectoren kogelstoten egaliseren.

Regels voor trainingen van de baan af of bostrainingen

Het veiligheidsplan geeft ook regels voor trainers voor trainingen van de baan af of bostraining. De belangrijkste waar jij ook van op de hoogte moet zijn, zijn:

 • Houd je aan de verkeersregels. Vermijd overlast en wees beleefd en vriendelijk naar overige verkeersdeelnemers.
 • De trainer heeft ten alle tijde een werkende, mobiele telefoon bij zich.
 • Tijdens het lopen in een groep, loopt niemand alleen.
 • Wanneer er iemand onverhoopt geblesseerd raakt tijdens de training of onwel wordt, zorgt de trainer voor hulp. De trainer geeft de groep nadere instructie en/of wijst een vervanger aan.
 • De trainer bepaalt waar op de weg wordt gelopen. Op de openbare weg (wanneer er geen fiets of wandelpad aanwezig is) wordt links gelopen en op fietspaden rechts.
 • Alle deelnemers zorgen zelf in het donkere jaargetijde voor voldoende zichtbaarheid (voldoende reflecterend materiaal, loophesje en/of verlichting). Dit ter beoordeling van de trainer.
 • Wanneer sprake is van gevaar door agressiviteit van honden is het belangrijk om rustig te blijven en honden te negeren. Eventuele beten moeten worden behandeld bij de huisarts. Afhankelijk van de ernst van de situatie, wordt schriftelijk melding gemaakt bij eigenaar, politie en verzekering.
 • Wees attent op teken.