Autismegroep

Autismegroep

Atletiekgroep voor kinderen met autisme

Net als alle kinderen hebben veel kinderen met autisme plezier in sporten. Helaas blijkt het in de praktijk moeilijk om een geschikte sport te vinden. Ook is het vaak lastig om in een reguliere groep in een sportclub mee te draaien.

Onder andere door het individuele en rustige karakter is atletiek een geschikte sport voor kinderen met autisme. In 2011 zijn Pallas’67 (Wageningen) en Arena (Rhenen) gezamenlijk een groep begonnen speciaal voor kinderen met autisme. Het enthousiasme was dermate groot dat er spoedig een tweede groep bij kwam.

Voor wie

De atletiekgroep is bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 17 jaar met een vorm van autisme (niet in combinatie met een verstandelijke beperking) die het leuk lijken om te sporten.

Waar en wanneer

De trainingen zijn op donderdagmiddag van 16:45 tot 17:45 uur. We trainen buiten op de atletiekbaan van sportcomplex De Bongerd in Wageningen. In de winterperiode traint de groep met jongere kinderen binnen in een zaal. De oudere atleten trainen het hele jaar buiten op de baan.

Aangepaste training

De trainingen zijn afgestemd op kinderen met autisme. De groepen zijn klein. Er kunnen maximaal 10 kinderen meedoen in één groep.

Er is veel persoonlijke begeleiding. De trainingen worden gegeven door minimaal 2 atletiektrainers. Zo kan er veel individuele aandacht gegeven worden. Daarnaast is er iemand aanwezig voor pedagogische ondersteuning.

Verder wordt gestreefd naar structuur, voorspelbaarheid, duidelijkheid en rust in de trainingen.

Het uitgangspunt is dat de kinderen plezier hebben en in een veilige omgeving kunnen sporten. Daarnaast zal er ook aandacht besteed worden aan sociale vaardigheden, zoals winnen en verliezen, spelregels, samenwerken en respect voor elkaar.

Contact met ouders

Goed contact tussen de ouders en de begeleiders is van groot belang voor de atletiekgroep. Ieder kind is verschillend. Ouders weten goed wat hun zoon of dochter moeilijk of juist prettig vindt. Met de informatie van de ouders kunnen de trainers de begeleiding en de trainingen zoveel mogelijk afstemmen op elk kind. Zo wordt een voor de kinderen optimale sportsituatie gecreëerd. De kinderen kunnen zo met veel plezier sporten op hun eigen niveau. Tevens blijkt dat de trainingen ouders een goede mogelijkheid biedt om ervaringen uit te wisselen over het opvoeden van en omgaan met een kind met ASS.

Trainers

Groep 1, de groep met jongere kinderen, wordt geleid door Frans Janssen. Hij wordt ondersteund door Isa Lamers. Groep 2, de groep met oudere kinderen, wordt geleid door Arnold Kraakman. Hij wordt ondersteund door Nathalie de Vries. Anika van Gooswilligen is aanwezig voor pedagogische ondersteuning. Hieronder introduceren alle betrokkenen zichzelf.

Frans Janssen: Sinds 1988 ben ik jeugd atletiektrainer bij Arena Atletiek en de laatste jaren ook bij Pallas ’67. Naast het geven van trainingen ben ik ook coach voor de kinderen bij wedstrijden. Na mijn werkzame leven als techneut heb ik nu de tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan met iets wat niets met techniek te maken heeft.

Met mijn lange ervaring met jeugd atletiek en continue bijscholingen kan ik flexibel inspelen in het omgaan met diverse groepen kinderen.

Isa Lamers: Ik ben nu C-junior en zit zelf al heel lang op atletiek. Mijn favoriete nummers zijn kogelstoten en discuswerpen. Ik vind het leuk om mijn kennis te delen en heb er veel plezier in om deze atleten te trainen en te begeleiden iedere donderdag.

Arnold Kraakman: Ik ben jeugdtrainer bij Pallas’67 en heb daar diverse groepen getraind met kinderen van 6 t/m 12 jaar. Daarnaast ga ik graag mee naar wedstrijden om de kinderen te begeleiden als ze het geleerde gaan toepassen in wedstrijdvorm. Diverse keren heb ik te maken gehad met een kind met autisme in de groep. Daarnaast heb ik workshops gevolgd over het geven van Atletiektraining voor kinderen met Autisme of AD(H)D. In het dagelijks leven begeleid ik mensen van allerlei leeftijden als Personal Coach/Loopbaancoach.

Nathalie de Vries: Ik zit in mijn laatste jaar van de Sportopleiding in Amersfoort. Mijn uitstroomprofiel is Agoog, hierin ga je ervaring opdoen in werken met verschillende doelgroepen, van dementerende ouderen tot aan jongeren met autisme en mensen met een lichamelijke handicap. Mijn doel is om deze mensen zoveel mogelijk aan het bewegen te krijgen op een leuke manier. Zelf doe ik al sinds mijn 6e aan atletiek en vind het leuk om mijn kennis van atletiek over te brengen op de deelnemers. Sinds dit jaar ben ik gediplomeerd atletiektrainer en geef nu 2 jaar training bij Arena Atletiek aan de pupillen (6-8 jaar). Daarnaast ben ik vorig jaar begonnen bij de ASS-groep in Wageningen. Dit leek mij erg leuk en leerzaam en het sluit goed aan bij mijn opleiding.

Beide groepen worden regelmatig ondersteund door Kayleigh de Graaff en Jetske van der Wilt. Keyleigh en Jetske zijn twee enthousiaste junioren die veel plezier hebben met sporten en graag anderen helpen met sporten.

Anika van Gooswilligen: Mijn bijdrage aan de atletiekgroep bestaat vooral uit pedagogische ondersteuning. Ik ben moeder van een zoon met PDD-NOS. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het voor een kind met autisme kan zijn als de (sport)omstandigheden niet goed op het kind zijn afgestemd. Maar gelukkig ook hoe goed het kan gaan met wat aanpassingen. En wat een positieve bijdrage sport dan levert.

Mijn kennis van autisme heb ik uit eigen ervaring, vanuit de opleiding Psychologisch Pedagogisch Assistent en uit de boeken die ik over autisme gelezen heb. Verder ben ik schaats- en hockeytrainer. Door de combinatie van kennis van autisme en van sport kan ik een goede bijdrage leveren aan deze unieke atletiekgroep.

Aanmelden of informatie

Indien u interesse hebt gekregen dan kunt u het beste contact opnemen met Anika. We hebben graag eerst een gesprek om wederzijdse verwachtingen af te stemmen. Ook kan een kind een paar keer meetrainen om te proberen of het bevalt.

Voor meer informatie, proeftraining of inschrijving:

- Anika van Gooswilligen 06-10082352/ anika.steven@gmail.com